Deze pagina is in onderhoud

Honda Goldwing GL 1200 Interstate wordt een EV motorfiets.

Juni 2018 haalde ik een GL 1200 op in Oldenzaal en daarna ben ik begonnen met het strippen daarvan om deze om te bouwen naar een elektrische tour-motor.
De Honda importeur die ik benaderde liet weten dat bij een dergelijke verbouwing de motorfiets de naam Honda niet meer mag dragen. Ik denk daarom na over een nieuwe naam.

Na een periode van onderzoek, blessures en andere beslommeringen is het nu januari 2020 en zijn er beperkte vorderingen gemaakt. Het is de bedoeling het project voortvarender op te pakken. De elektromotor en overbrenging zijn inmiddels gemonteerd afspraken over het elektro-technische deel zijn gepland.

De accu mogelijkheden op 17 januari 2020 doorgenomen bij EV Europe in Delft met dank aan Wout. Het is een mooi, de prijs blijft een probleem.
Omdat er op diverse plaatsen onderdelen liggen ben ik 23 januari e.e.a. wezen opmeten bij een GL 1200 in Voorschoten, met dank aan Thea en Jack. deze dag werd tevens het besluit genomen om niet verder te gaan met de losse accu modules. Het is gewoon te duur en het ruimte-voordeel weegt onvoldoende op tegen de meerprijs. Daarom een eerste ruw concept gemaakt hoe de accubak ontworpen èn “omkapt” moet worden.

Alles onder de loep genomen en na overleg met Wout besloten toch de handige batterypacks te kiezen. Een kleiner aantal levert uiteindelijk nominaal evenveel kWh als de 4 Tesla accu-delen. Een groot voordeel is dat het aantal Volt hoger waardoor CSS snelladen tot de mogelijkheden behoort.
Kortom, het uiterlijk met extra kappen zoals eerder omschreven komt hiermee te vervallen.
Het poetsen en polijsten van het chroom en schuren van de kunststof  delen is begonnen.
De “bak” voor de accu’s en overige apparatuur wordt inmiddels gemaakt.

Het heeft door allerlei omstandigheden lang geduurd, nu begin het nu toch vorm te krijgen. Ik ben in Warmond met de motorfiets aan de slag geweest en daaropvolgend is de apparatuurbak ingepast. Voor het idee is de treeplank er even opgeschroefd. En het wordt spannend, volgende week ga ik in Delft de elektra inbouwen.
Inmiddels al weer een tijdje bezig in Delft. Dat valt nog niet mee, alles tot op de milimeter passend maken. Maar langzaam gaat het voort.
Met de nadruk op langzaam. Gelukkig wordt alles nagezien en indien nodig afgekeurd door mijn begeleiders / adviseurs van EV Europe in Delft.

Wat een week, deze week eindelijk de 120 accupacks geschakeld tot 60 parallelelle cellen. Het BMS geeft via de laptop weer dat alles correct is aangesloten, alles netjes 3,5 volt. Het maakt een totaal van 210 volt.
En dezelfde week staat de proefopstelling klaar, zodat alles naast de motorfiets kan worden aangesloten om het achterwiel te laten draaien. Wanneer dat gebeurd is wordt het frame gespoten, de voor,- en achterschokbrekers gereviseerd. Daarna kan het geheel worden opgebouwd.